czekoladowe babeczki z burakiem

czekoladowe babeczki z burakiem

11.04.2018 r., przepisy

Ciasto jest puszyste i wilgotne, a smak intensywnie czekoladowy. Burak pozostaje zupełnie niewyczuwalny podczas jedzenia, a nadaje babeczce wspaniałą teksturę.

NIE BĄDŹ BURAK!

Nie lubię rutyny w kuchni, więc ciągle staram się wyszukiwać nowe ciekawe przepisy. Uwielbiam kuchenne eksperymenty i nietypowe połączenia składników i smaków. Jakiś czas temu fasolowe brownie skradło moje serce, chociaż dodatek fasoli do ciasta z początku wydawał się co najmniej dziwny. Dzisiaj mam dla Was kolejną mocno czekoladową propozycję dla prawdziwych łasuchów – mocno kakaowe babeczki z burakiem!

Z BURAKIEM?! Dokładnie tak, dobrze przeczytaliście. Desery z dodatkiem warzyw zyskują popularność, chociaż ich spróbowanie może wymagać trochę odwagi. Zapewniam Was jednak, że buraczane babeczki mile Was zaskoczą. Ciasto jest puszyste i wilgotne, a smak intensywnie czekoladowy. Burak pozostaje zupełnie niewyczuwalny podczas jedzenia, a nadaje babeczce wspaniałą teksturę.

Takie babeczki będą świetną propozycją na deser, ale też drugie śniadanie do pudełka. Przygotujcie je dla swoich bliskich i zaserwujcie im warzywa w zupełnie nowym wydaniu!

Przepis na mocno czekoladowe babeczki z burakiem – ok. 12 sztuk:

  • 2 białka jaj
  • 1 szklanka mleka
  • ¾ szklanki cukru (ja użyłam kokosowego)
  • ¾ szklanki puree z buraka*
  • ¼ szklanki oleju
  • 1¼ szklanki mąki (użyłam ¾ szklanki pszennej oraz ½ szklanki pszennej razowej)
  • ½ szklanki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • na wierzch: ½ tabliczki gorzkiej czekolady 90% kakao i chipsy kokosowe

Piekarnik rozgrzewamy do 180oC, przygotowujemy foremki do babeczek (ja użyłam metalowej formy, w którą dodatkowo wsadziłam silikonowe foremki – dużo łatwiej wtedy wyjąć babeczki) i zabieramy się za ciasto.

Do dużej miski przesiewamy mąki (wrzucamy też otręby, które zostały na sitku) oraz kakao, dodajemy sodę i proszek do pieczenia. W mniejszej misce łączymy mleko, olej i puree z buraka, a następnie dodajemy mieszankę do suchych składników i dokładnie mieszamy.

Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem odrobiny soli. Jak będą już sztywne stopniowo dosypujemy do nich cukier. Następnie przekładamy całość stopniowo do miski z pozostałymi składnikami i delikatnie mieszamy.

Nakładamy masę do foremek do ok. ¾ wysokości i wstawiamy do nagrzanego do 180oC piekarnika. Pieczemy około 15-20 minut, aż wbity w środek babeczki patyczek będzie suchy. Następnie wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia.

Aby przyozdobić nasze babeczki, rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i maczamy w niej babeczki, a następnie posypujemy je kokosowymi chipsami.

* Żeby zrobić buraczane puree wystarczy ugotować jednego dużego buraka lub upiec go w folii aluminiowej aż będzie miękki, a następnie zblendować.

Mniam!

Macie jakieś sprawdzone przepisy na ciasta z dodatkiem warzyw?

Natalia Wojnowska
Dietetyk CWZŻ

Galeria zdjęć

  • czekoladowe babeczki z burakiem
  • czekoladowe babeczki z burakiem
  • czekoladowe babeczki z burakiem

Copyright © CWZŻ 2017

Realizacja: Zdzislowicz.pl - Strony WWW

Oferta
dla szkoł
Oferta
dla przedszkoli
Oferta
dla firm